A sample text widget

Etiam pulvinar consectetur dolor sed malesuada. Ut convallis euismod dolor nec pretium. Nunc ut tristique massa.

Nam sodales mi vitae dolor ullamcorper et vulputate enim accumsan. Morbi orci magna, tincidunt vitae molestie nec, molestie at mi. Nulla nulla lorem, suscipit in posuere in, interdum non magna.

Távolról sem lehetetlen

Költségcsökkentés videó távfelügyelettel!

A gazdaság szereplői évről évre szembesülnek azzal a szomorú ténnyel, hogy az általuk előállított termékek és szolgáltatásokért a piac vagy ugyanolyan, vagy alacsonyabb árat hajlandó fizetni, míg az előállításhoz szükséges erőforrások, a nyersanyagok, az energia, a munkaerő költségei pedig emelkednek. Ez a folyamat rövid távon minden termelő céget arra kényszerít, hogy költségeiket radikális módon csökkentsék, vagy valami úton-módon legalább szinten tartsák.

A vállalatok előszeretettel takarítanak meg biztonsági a költségeken, sokszor nem vesznek tudomást arról, hogy az általuk megbízott külső vállalkozó által élőerővel történő biztonsági szolgáltatások bekerülési költsége olyan alacsony, hogy ilyen költségen valójában nem lehetne a feladatot ellátni.

Az őrzési projektek esetében a felhasznált erőforrások ugyanúgy keverhetők, mint a termelési folyamatoknál. Több élőerőt alkalmaznak, kevesebb technikai eszközt, de alkalmazhatnak több technikai eszközt kevesebb élőerővel és bizonyos üzemméretnél hatékony megoldás lehet a terület kizárólag technikai védelme, helyi őrszolgálat nélkül.

Védelemre szükség van, azonban nem mindegy, milyen költségekkel és milyen hatékonysággal oldják meg a feladatot. A pusztán élőerős őrzés nagyon költséges, kevés kockázattal jár, többszöri ellenőrzést igényel. Tételezzük fel, hogy az őrzésvédelmi feladatot ellátó cég szakmailag felkészült, elkötelezett munkatársakkal rendelkezik és megfelelő jogi és biztosítási háttérrel rendelkezik, így a kockázatot valójában alacsonynak tekinthetjük. Az őr a feladatát a Megbízó és a Megbízott közötti szerződéses feltételek alapján készült szolgálti utasítás alapján látja el, ha az utasításban szereplő tevékenységeinek mulasztása révén kár keletkezik, a vállalkozó biztosítása (amennyiben valós felelősségbiztosítással rendelkezik) téríti a károkat a kötvényben szereplő összeghatárokon belül.
Ha technikai eszközöket és az élőerős védelmet kombináljuk, akkor az előzőekhez képest az őr tevékenységét kontrollálhatjuk, például ha az őr feladata a telephely teherforgalmának ellenőrzése és dokumentálása, akkor a teherkapukhoz telepített vagyonvédelmi kamerák felvételein ellenőrizhetjük, hogy az őr által rögzített forgalmi adatok pontosak, és az átmenő gépkocsikat megfelelően ellenőrzi. A járőrtevékenység végrehajtását különféle járőrellenőrző eszközök használatával szintén ellenőrizhetjük. Megkönnyíthetjük az őrség munkáját és növelhetjük a biztonságot a területen található ingatlanok távfelügyelt riasztórendszerrel való felszerelésével. Betörésjelzés esetén az őr a sziréna hangjára felfigyelve azonnal megvizsgálhatja a riasztás okát és jelentést tehet a diszpécsernek. A költségek még mindig magasak, a kockázat alacsony és egy relatív magas biztonsági szolgáltatást kap a Megrendelő.
Teljesen más a helyzet a pusztán biztonságtechnikai eszközökkel, riasztórendszerrel, kamerarendszerrel távfelügyelt objektumok védelme esetében. A technika védelem egyszeri kialakítási költsége magasabb, három vagy négy havi élőerős őrzési díj mértéke is lehet, vgy több, havi üzemeltetési költsége viszont az élőerős díjak töredéke. Milyen elemekből állhat egy ilyen rendszer? Egyrészt riasztórendszerből, amely védhet beltéri, vagy kültéri területeket, állhat nyitásérzékelőkből, különféle mozgásérzékelőkből, infrasorompókból. A riasztórendszer kiegészül egy kamerarendszerrel, amely a védett terület olyan pontjait figyeli, amelyről a távfelügyelet diszpécsere a riasztás esetén ellenőrizni tudja, hogy a jelzést valós betörési esemény váltja ki, így azonnal kivonulószolgálatot küldhet a helyszínre. A riasztórendszerrel szemben támasztott alapkövetelmény, hogy rendelkezzen a szükséges tanúsítványokkal (MABISZ), működjön pontosan, megbízhatóan, kezelése a felhasználóknak egyszerű legyen, a távfelügyeleti átjelzés gyors legyen. A rendszer védett legyen a szabotázsok ellen és jelezze a szabotázsi kísérleteket is. A kamerarendszerrel szemben alapkövetelmény, hogy a felvételek a meghatározott célukat maradéktalanul betöltsék, ha rendszámot figyelünk, olvassa le a rendszámot. Ha áruforgalmat figyelünk, akkor megfelelően látható legyen a kamerafelvételeken az áruforgalom. A belépő személyeket szeretnénk azonosítani, akkor valóban azonosíthatók legyenek a belépők. Fontos, hogy a rögzítés a megfelelő képaránnyal történjen, a visszajátszott felvételen a mozgás jól kivehető, ne legyen “szaggatott”. Célunkat a távfelügyelt kamera- és videorendszerrel elértük, a költségek nagyon alacsonyak, viszont a kockázat erőteljesen megnövekedett.

A rendszer működéséhez elektromos áram szükséges. Áramszünet esetén a riasztórendszerek több órára eleve szünetmentesítettek, a videorendszer is szünetmentesíthető. Szükséges állandó Internetkapcsolat, a kamerarendszer távfelügyelete az Internetkapcsolaton keresztül továbbítja a felvételeket a távfelügyeletnek.

A napi munkatevékenységek befejezésekor éleítik a riasztórendszert, a zárás jelzés beérkezik a távfelügyeletre és rögzítésre kerül, riasztás esetén a diszpécser azonnal hozzáfér a kamerarendszer képeihez és vizuálisan ellenőrzi a riasztás okát. Amennyiben a területen mozgást, vagy behatolókat lát, a helyszínre irányítja a kivonulószolgálatot, ha nem lát mozgást, naplózza az eseményt, és rövid ideig még figyeli a felvételeket, hiszen a kültérre telepített érzékelőknél a téves érzékelés lehetősége jóval magasabb, mint a beltéri egységeknél. Nagyon fontos kritérium a videorendszer esetében, hogy a távfelügyeleti állomással a kapcsolat állandó legyen, csak így végezhető el a felügyelet. Ha a kapcsolat nem állandó, hanem a diszpécsernek a riasztás pillanatában egy kliensprogramot kell megnyitnia, vagy egy böngészőből kell manuálisan felépíteni a kapcsolatot, akkor nagy az időveszteség és bizonytalansági tényezőkkel kell számolni. Könnyen elképzelhető, hogy mire a kamerafelvételekhez hozzáfér a diszpécser, a behatolók már régen nem tartózkodnak a területen, az esemény már régen megtörtént. A komoly bideotávfelügyeleti csomagokhoz olyan prémium szolgáltatások is tartozhatnak, mint a felvételek távoli rögzítése, távoli segítségnyújtás a rendszer használatához, távoli szoftveres javítások, beállítások, vagy kamerafelvételek távoli archiválása. Az Internet által nyújtott lehetőségek amellett, hogy költséghatékonyak, még természetbarátnak is mondhatók, hiszen egy felvétel kimentéséhez nem kell a helyszínre mennie egy biztonságtechnikusnak, nem használ üzemanyagot, nem tölti utazással az időt.
A kamerák és a riasztók nem megvesztegethetők, nem fásultak, nem kérnek szabadságot, nem alszanak el, csak elektromos áram legyen, és Internet…

Bizonyos üzemméret alatt a biztonságvédelem a piacon fellelhető, megfizethető árú és jó minőségű eszközökkel hatékonyan megvalósítható, az élőerős őrzési költségeknél jóval alacsonyabb, töredék áron üzemeltethető, viszont magasabb kockázatot kell ezért vállalni.

—————
Rigó Péter

DERIK Hungária Kft. cégvezetője
Tíz éve koordinálja a cég riasztó- és videotávfelügyeleti szolgáltatási csoportját.

Comments are closed.