A sample text widget

Etiam pulvinar consectetur dolor sed malesuada. Ut convallis euismod dolor nec pretium. Nunc ut tristique massa.

Nam sodales mi vitae dolor ullamcorper et vulputate enim accumsan. Morbi orci magna, tincidunt vitae molestie nec, molestie at mi. Nulla nulla lorem, suscipit in posuere in, interdum non magna.

Egy nap – One Day (2011)

Egy nap – One Day (2011) – nézői filmkritika –

egy_nap_1

Hazai premier: 2011. október 20.

Szereplők:
Anne Hathaway (Emma Morley)
Jim Sturgess (Dexter Mayhew)
Patricia Clarkson (Alison Mayhew)
Romola Garai (Sylvie Cope)
Jamie Sives (Mr. Godalming)
Jodie Whittaker (Tilly)
Rafe Spall (Ian Whitehead)
Georgia King (Suki Meadows)

Rendező: Lone Scherfig

Forgatókönyvíró: David Nicholls (saját, azonos című regénye alapján)

1988. július 15. A diplomakiosztó napja, a nap, amikor Emma és Dexter először találkoznak – legalábbis a fiú szerint – és együtt töltik az éjszakát (némi félresikerült szexre irányuló suta törekvéstől eltekintve, barátként), mely egész későbbi életükben hatással lesz mindkettőjük sorsára. 20 éven keresztül minden évben, ha máskor nem is, de július 15-én találkoznak, és megosztják az eltelt idő alatt történteket egymással.

Emma egyszerű munkásosztálybeli lány, aki arról álmodik, hogy jobbá teheti a világot, de bátorsága nincsen, hogy cselekedjen is, így belesüpped szürke életébe és még szürkébb kapcsolataiba; míg Dexter gazdag aranyifjú, akinek játék az egész élet, csak a saját kárán tanul és mindent csak akkor tanul meg értékelni, amikor már túl késő. Emma és Dexter húsz éven keresztül külön utakon próbálja meg keresni a boldogságot, míg egy nap ráébrednek (egészen pontosan, végre önmaguknak is hajlandóak beismerni), hogy az, amit  egész életükben kerestek, mindvégig előttük volt…

egy_nap_3

Nagyon nehéz erről a filmről úgy írni, hogy a lényeg rejtve maradjon és a leendő mozilátogató saját maga értse, lássa meg a történet lényegét… Mondhatnánk, hogy a történet sablonos, láttunk már ilyet eleget, de óriásit tévednénk. Ahhoz, hogy ez a film az legyen, ami, egy remek romantikus dráma, mely észrevétlenül vonja hatása alá az embert, sok mindenre szükség volt: egy jól megírt könyvre, melyet szerencsére saját írója vehetett kézbe és varázsolt belőle  forgatókönyvet; egy érzékeny rendezőnőre, aki finoman, hollywoodi csillogás nélkül, alacsony költségvetéssel megoldotta azt, amire nagyon kevesen képesek, érzéseket, kapcsolatokat mutatott be, életeket és nem talmi képeket kaptunk. És persze a két főszereplőre, akik külön-külön és együtt is vitték az egész filmet, úgy, ahogy kell, játszva, erőlködés nélkül – elhitetve, hogy valóban 20 évet láttunk az életükről, választásaikról.

egy_nap_4

A téma mindig aktuális lesz, nem véletlenül készül oly sok film a férfi-nő barátságról, kapcsolatról: létezhet a két ellenkező nem között barátság, vagy valamelyik fél óhatatlanul is többet akar a másiktól? Lehetsz a másik barátja, ha közben teljesen másra vágysz, megmérgezi-e a kapcsolatot ez? Ha nem tudsz csak a barátja lenni, el tudod engedni? Le tudsz mondani róla? (Kevés nehezebb dolog van elmondani valakinek, akit szeretsz, hogy bár szereted, de már nem kedveled azt a személyt, akivé vált….) Megtanulod elfogadni az életedet és választasz valakit, akivel nem vagy boldog, de belenyugszol, mert így nem fáj? Érdemes-e kockáztatni egy barátságot valamiért, ami talán nem működik…. Újabb kérdés, hogy vajon kinek van igaza, egyáltalán lehet-e így általánosan kijelenteni bármit is, ha valakinek az életéről van szó? A lánynak, aki nem mer kockáztatni, csak távolról szeret, szenved, de küzdeni nem mer. Beleszürkül az életébe, lemond az álmairól, és csak azután kezd szárnyalni, miután el tud szakadni attól, akit szeret. Vagy a fiúnak, aki játszik, kockáztat mindenben, belekóstol mindenbe, elvakítja a talmi csillogás és csak azután kezdi érteni az életét, miután elveszít mindent, ami valaha fontos volt neki. Kapnak egy esélyt… együtt. Időben, vagy elkéstek? Ha 20 évvel korábban másként döntenek változtatott volna? Ezt mondja el a film mindenkinek… Részemről hiszek abban, hogy minden okkal történik, minden hibával és jó választással tanulunk valamit, változunk és válunk azzá, akik most vagyunk …

szerző: BaVaTi

Comments are closed.