A sample text widget

Etiam pulvinar consectetur dolor sed malesuada. Ut convallis euismod dolor nec pretium. Nunc ut tristique massa.

Nam sodales mi vitae dolor ullamcorper et vulputate enim accumsan. Morbi orci magna, tincidunt vitae molestie nec, molestie at mi. Nulla nulla lorem, suscipit in posuere in, interdum non magna.

Fertőzés – Contagion (2011)

Fertőzés – Contagion (2011) – nézői filmkritika –

Egy új, halálos vírus fertőzi emberek százait. A betegség azonban nem csak egy területen tűnt fel, hanem a világ négy kontinensén egyszerre. Egy nemzetközi orvoscsoport feladata, hogy megállítsa a betegség terjedését.

Nemzet: amerikai
Stílus: sci-fi, akció
Amerikai bemutató: 2011. október 21.
Magyar mozibemutató: 2011. október 13.

Fertozes ports.hu

Nagyon mai, talán túlságosan is a valóságot tükröző téma… vajon ma, amikor megszoktuk, hogy nap, mint nap zúdul ránk a rengeteg negatív információ mindenhonnan, tévéből, internetről, újságokból… vajon ma, meg tud még döbbenteni minket egy film, melyet realistának szánt rendezője? Tudunk még szörnyülködni egy család összeomlásán, egy gyermek halálán? A több milliós halálozási arány, amivel szinte csak dobálóznak a filmben hat még ránk? Itt egy film, aminek sokkolnia kellene a nézőket, hiszen erre szánták, és mégis alig-alig tud reakciót kiváltani, ha mégis, akkor pont azzal a pár pozitív villanással, amivel néha megcsillan az emberség a néző előtt. Az ábrázolásmód hideg, sokszor érzéketlenül valósághű, a „hálivúdi” sallangokat sikerült csaknem nullára faragni. A sztárokról lefelejtették a vakolatot, melytől szépnek látszanak, és kapunk igazi alakításokat, emberi sorsokat.

Egy meghízott, megcsalt férj, akinek egy szempillantás alatt dől össze a teljes világa…. Egy vezető tudós, aki egész élete munkáját teszi kockára, hogy megóvja azt, akit szeret… Egy járványügyi szakember, aki menteni akar és segíteni, de a halállal szemben mégis veszít…

Persze akárcsak az Életben, itt sem mindenki jó, nem mindenki önzetlen és nem mindenki akar segíteni: van aki bármit kockáztat szeretteiért, van aki az életét viszi vásárra milliókért, és rengetegen, akik elbújnak, vagy éppen hasznot húznak mások szenvedéséből… Pont mintha a Valóságot látnánk, nem? Hát nem ilyenek vagyunk, mi, emberek?!

Fertozes ports.hu

A film hemzseg a nagy nevektől…  Matt Damon (Good Will Hunting, a Jason Bourne filmek, a Sorsügynökség), Gwyneth Paltrow (Szerelmes Shakespeare, Szívörvény, Vasember 1-2, Reflektorfény), Marion Cotillard (Taxi, Bor, Mámor, Provance; Közellenségek, Piaf, Eredet), Kate Winslet (Titanic, Enigma, Én, Pán Péter; A felolvasó), Jude Law (A tehetséges Mr. Ripley, A.I. – Mesterséges Értelem, Hideghegy, Holiday, Sherlock Holmes), Laurence Fishbourne (Halálhajó, Mátrix, Titokzatos folyó, Megkínozva) mind hozzák a szerepet, ezzel nincs is gond; remek a rendező Steven Soderbergh (Erin Brockovich – Zűrös természet, Ocean’s Eleven/Twelve/Thirteen, Álmatlanság, Solaris, A fiók, Syriana, Dermesztő szél), aki összerakott már pár sikerfilmet és elvont témában is akad tapasztalata bőven… nekem valahogy mégsem állt össze egésszé a kép. Jó a film? Igen… érdekes a téma, jók a színészek, jó az ábrázolás… mégis hiányzik valami, egy katarzis, ami érzést visz egy kiválóan megírt és összerakott (itt fogok egy nagyon csúnya szót használni): termékbe. Mert sajnos az maradt a film, egy termék.

szerző: BaVaTi

 

Comments are closed.