A sample text widget

Etiam pulvinar consectetur dolor sed malesuada. Ut convallis euismod dolor nec pretium. Nunc ut tristique massa.

Nam sodales mi vitae dolor ullamcorper et vulputate enim accumsan. Morbi orci magna, tincidunt vitae molestie nec, molestie at mi. Nulla nulla lorem, suscipit in posuere in, interdum non magna.

Görög forradalom és szabadságharc megünneplése Magyarországon

Az 1821. Március 25-e Görögország nagy nemzeti ünnepe. Ekkor tört ki a görög forradalom és szabadságharc a török elnyomás ellen, és kilenc évi elszánt harc után az ország elnyerte függetlenségét.

Görög forradalom és szabadságharc megünneplése Magyarországon

A görögök állandóan lázongtak a törökök és a feudális urak ellen. a parasztok elviselhetetlen iga alatt éltek, irreális adók sújtották, gyermekeiket janicsároknak hurcolták el, és azért hogy ne vágják le a rája, vis a görög fejét, pénzzel kellett fizetnie, ez volt a harács. Öldökölt és fosztogatott a török, az árulókat pénzelte, a viszálynak örült és szította azt, kegyetlenül megtorolta a lázongásokat. A török uralom megállította az ország fejlődését. És ebben támogatták a kodzsabasik, akik a törökök görög adóbehajtói voltak, ezekből alakult ki a törökök előtt hajlongó feudális osztály. Támogatták a fanarióták is, akik főúri bizánci családokból származtak, a hódítók írástudó közigazgatási tisztviselői voltak és akik nagy vagyonra tettek szert, de ezekért az állásokért egymás ellen is fondorkodtak. A fanarióták nem érintkeztek rangjukon aluliakkal, gúnyolták azokat akik nem celebiszek, voltak mint ők, azaz nemesek.
A parasztok nehéz helyzete elindította a kleftisz és a parasztmozgalmakat. Soraikat a nyomorúságos sorsukba beletörődni nem hajlandó parasztok alkották, akik fegyvert fogtak jogaikért, a kleftiszek pedig a bejeket és pasákat zaklatták az útonállók életmódjával, de iratlan erkölcsi szabályaik voltak, amely megtiltotta a szegények kifosztását, előírta az asszonyok tiszteletét, a kínzás és a halál megvetését.
Elégedetlenek voltak a kialakuló iparosok és kereskedők rétegei is valamint a haladó gondolkodású értelmiségi görögök.
A görög felkelés szervezője és előkészítője Rigasz Velesztinlisz volt, aki megalapította a Népbarátok Társaságát a Philiki Heteriat, amely harcba hívta és összefogásra szólította a balkáni népeket a török elnyomás ellen.
A forradalom  és szabadságharc  sikereit az igaz szívű hazafiaknak köszönheti, akik életüket adták a jövő nemzedékéért és a szabadságért, nélkülük  nem érhették volna el a győzelmet és a függetlenséget. A görög forradalmat támogatták szolidaritásukkal a világ haladó erői, és rokonszenvhullámuk nagyban befolyásolta a nagyhatalmak magatartását is.

Ezen a szent napon a görögök szíve büszkén dobog, és hálával gondol annak az időszaknak a hőseire. Minden év tavaszán örömünnep ez a nap, ünneplésre és táncra hívja a görögöket  szerte a világban.

Görög forradalom és szabadságharc megünneplése Magyarországon

2011. Március 26-án a magyarországi görögök és barátaik is megünnepelték ezt az ünnepet. A fővárosi Görög Önkormányzat rendezésében, ahol felléptek a Kariatidák görög női kórus, görög néptáncegyüttesek a Helidonaki és az Ellinismos, valamint egy görögországi együttes is akik Halkidikiből jöttek. Az ünnepi műsort követő táncház fergeteges hangulatáról a Palio Buzuki és a Midrosz  együttes gondoskodott.

-> Görög forradalom és szabadságharc ünneplése 2011 képek <-

Kukumtzi Natasa


Comments are closed.