A sample text widget

Etiam pulvinar consectetur dolor sed malesuada. Ut convallis euismod dolor nec pretium. Nunc ut tristique massa.

Nam sodales mi vitae dolor ullamcorper et vulputate enim accumsan. Morbi orci magna, tincidunt vitae molestie nec, molestie at mi. Nulla nulla lorem, suscipit in posuere in, interdum non magna.

Hogyan épül a Hósellő ?

Az előzményeiről röviden a következőket szeretném elmondani. Nyolcadik éve építek az utcán különböző hófigurákat, több-kevesebb sikerrel. Egyrészről az unokám miatt kezdtem el, másrészről a hó elhelyezése miatt, amiből gerinces hómackók  sorozata született.

homaci homaci homaci
A Sellő előtt egy Szfinx fej volt megmintázva, amit másnap kicsit átalakítottak csintalan iskolások. Nem az első eset és néha kedvetlenné tesz az alkotásban. De január 30-án délután hóesésben, meglátogattak a szomszédok, Zoltán és barátnője Léna, hogy segítsenek egy újabb mű elkészítésében, mert szerintük folytatni kell ezt a munkát.
A Szfinx maradványaira kezdtük tömöríteni a havat, közben hangosan gondolkodva kerestük, hogy mi is legyen belőle. Több javaslat közül végül Léna Sellője körül szaporodtak a voksok. A délután négykor összeugrott, hóhányó csoport meghozta döntését és kineveztük Lénát vezérhószobrásznak. Ennyi logisztikai előkészítés után, ugye van vezető, van alapanyag, van munkaerő és meg van, hogy mit fogunk készíteni.
Már este 10 körül körvonalazódott a villanyoszlopra épített Sellő. A villanyoszlopot két szempont miatt is szükséges volt beépíteni. Az egyik, hogy a majdan bekövetkező olvadást késleltesse, a másik, hogy a korábban épített hó szobrok mintájára hirdesse nálunk még a hószobrok is gerincesek.
Építés közben sokan csatlakoztak hozzánk és az egész egy jó bulivá fejlődött. Utólag összeszámolva 20 ember volt jelen az alkotás kicsit hosszantartó pillanatában. És ahogy ez lenni szokott a melegítő italok és a cél elérése nagy lendületet adott a munkának. Végül éjfél körül célbaértünk, de jött a reggel és a rettegés, hogy meddig marad épségben Hósellőnk, mert nagyon törékeny életre születet. Gyorsan pár fényképpel rögzítettem a végeredményt és Roly kutyámat megbíztam a védelemmel. Ő kutyaszokás szerint nyilvántartásba vette az újabb objektumot és előre kérte a jutalmat. Megalkudtunk.

hosello hosello hosello
Délután az iskolások hazatérő csoportjából két nyolcadikos jó viccnek tartva megrohamozta sellőnket és a nemesebb részeket magukévá tették. Roly leadta a jelzést amire vállalkozott, de mire kiértem, már a csonkolás megtörtént, viszont megvoltak a tettesek. Ezen a napon hidegebb volt, én arra kértem a srácokat építsék vissza, amit leromboltak, a hó nem tapadt, a kezükön látszott, hogy nehezen viselik a hideget. Szünetet rendeltem el. Ez alatt kimerítő oktatást kaptak az alkotás örömeiről végül, ezen tapasztalatok birtokában és sellőnk csonkított állapotában maradva, a javítást elnapoltuk.
Három napom munkával telt nem sok időm volt a kérdéssel foglalkozni, csak annyi, hogy a romboló srác visszajött bocsánatot kérni.
Az unokáim Dóri és Balázs szomorúan nézték az elcsúfított hószobrot, ezért február 6-án, amikor az időm engedte és az időjárás is megfelelő volt elvégeztem a restaurációt.
Ma a korábbi épségében és szépségében az éjszaka jéggé szilárdulva, mosolyra deríti nem csak az unokáimat, hanem az erre járó embereket is.

G. Lajos (Tatabánya)

Comments are closed.